Halvförsäkring

dreamstime s 12945064 min e1495875217698 - Halvförsäkring

En halvförsäkring ger, som man säkert kan lista ut, ett halvbra skydd. En halvförsäkring är dessutom ett billigare alternativ och kan vara bra om du till exempel köper en äldre, begagnad bil. En halvförsäkring täcker det mesta som en bilägare kan vara med om, dock täcker den inte skador på det egna fordonet. Vill du ha en bilförsäkring som täcker vagnskador är det en helförsäkring du bör satsa på.

I denna artikel ska vi titta närmare på just halvförsäkringen så du ska veta vad som passar dig bäst. Vi hoppas att du ska hitta den rätta bland nätets alla billiga bilförsäkringar.

Halvförsäkring – detta täcker den

I halvförsäkringen ingår självklart den obligatoriska trafikförsäkringen. Utöver den ingår även en hel del andra skydd som vi ska titta närmare på nedan.

  • Ersättning vid stöld. Om din bil blir stulen eller skadas vid inbrott får du ersättning. En halvförsäkring täcker även stöld av viss utrustning i bilen, som till exempel GPS, bilstereo och andra fastmonterade tillbehör. Skulle du ha ett godkänt billarm installerat i din bil kan du emellertid få betala en lägre självrisk.
  • Ersättning vid brand. Om din bil skulle fatta eld eller på annat vis vara delaktig i en eldsvåda får du ersättning. Det kan till exempel röra sig om en explosion, kortslutning eller blixtnedslag.
  • Vid maskinskada. Halvförsäkringen ger ersättning om din motor eller delar av den skulle haverera. Samma gäller om bilen skulle drabbas av elfel. Observera dock att halvförsäkringen endast ger ersättning för dessa typer av skador upp till ett visst ålderstak. Ibland kan det även finnas en gräns på hur många mil bilen får ha kört. Dessutom får du inte ersättning om skadorna skett i samband med trimning eller biltävling.
  • Vid glasskada. Om bilens glas skulle utsättas för skador, i samband med till exempel stenskott eller skadegörelse, får du ersättning. Skulle du krocka med bilen eller köra av vägen får du dock sällan ersättning om du endast har en halvförsäkring.
  • Vid räddning och bärgning. Bärgning till närmaste verkstad ingår i halvförsäkringen om du skulle drabbas av driftstopp. Även transport av skadade eller akut sjuka förare och passagerare ingår i halvförsäkringen.
  • Vid rättstvister. Om du skulle hamna i en tvist angående till exempel reparation eller försäljning får du ersättning för eventuellt rättsskydd.

Jämför olika halvförsäkringar

Innan du väljer att teckna första bästa halvförsäkring bör du jämföra olika villkor och premier. På så sätt kan du spara pengar men även tid. Att byta försäkringsbolag efter att du ingått ett avtal är nämligen både krångligt och tidskrävande. Se därför till att tänka igenom ditt beslut noggrant. Tänk på att nätet kryllar av billiga bilförsäkringar och du bör se vilka alternativ du har innan du skriver på något.

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 företag
Svedea
svedea company min e1495630050883 9e90f7c8bc3e322425ae1a434ac3c0d3 - Svedea

9 av 10 rekommenderar oss

Billigare bilförsäkring för dig som bor i villa

Läs mer om Svedea
Moderna
mordena company - Moderna

Topprankade försäkringsprodukter

Få upp till 20% rabatt

Läs mer om Moderna:
Länsförsäkringar
lansforsakringar company e1495630272676 2231e65ce4fcfcafac13ad63a6852677 - Länsförsäkringar

Ingår allriskskydd

Vi försäkrar var tredje personbil i Sverige

Läs mer om Länsförsäkringar