Helförsäkring

dreamstime s 37427198 min e1495875183444 - Helförsäkring

En helförsäkring är för många den allra bästa bilförsäkringen. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att denna försäkring täcker allt som en bilägare kan råka ut för. Med en helförsäkring får du ersättning för det mesta, vilket gör helförsäkringen till en utmärkt försäkring för den som köpt en ny, dyrare bil.

Äldre bilar kan klara sig med endast en halvförsäkring, men har du köpt en ny bil och kanske även tagit ett lån för att ha råd med den bör du teckna en helförsäkring. På så sätt behöver du inte betala för dyra reparationskostnader som kan sätta spår i din ekonomi.

Vad täcker en helförsäkring?

En helförsäkring täcker, som du säkert kan lista ut, allt som din bil kan tänkas råka ut för. Här ingår både trafikförsäkringen och halvförsäkringen. Med andra ord får du ersättning för till exempel:

  • Stöld, inbrott och skadegörelse.
  • Brand.
  • Glasskador.
  • Maskin- och elfel.
  • Räddning och bärgning.
  • Rättsskydd.

Utöver detta får du även ersättning för vagnskador, det vill säga skador som uppstått på din egen bil. Vem som har orsakat dem spelar ingen roll. Om din till exempel fått skador i samband med dikeskörning får du ersättning för dessa. Hade du endast haft en halvförsäkring hade du fått betala för dessa skador ur egen ficka. Därför är en helförsäkring extra bra vid köp av en ny bil, särskilt om du lånat till bilen. Visst kan en helförsäkring vara lite dyrare, men tänk på att det kan löna sig i längden.

Då gäller inte helförsäkringen

Visst finns det några situationer där helförsäkringen inte ger ersättning. Du får till exempel inte ersättning om du råkat skada din bil under en biltävling, om skadan beror på slitage som följd av misskötsel eller om skadan beror på ett konstruktionsfel. I sådana fall måste du vända dig direkt till biltillverkaren. Självklart får du inte heller någon ersättning om skadan är ett resultat av rattfylleri.

Tänk dock på att dessa undantag kan variera mellan olika försäkringsbolag. Se därför till att alltid läsa igenom villkoren noggrant innan du skriver på någonting. Ha även i åtanke att det kan vara svårt att byta försäkringsbolag i efterhand eftersom avtalen ofta gäller under ett års tid. Jämför noggrant innan du väljer en helförsäkring till din bil.

När behövs en helförsäkring?

Om du planerar att köpa en ny bil brukar du ofta få med en så kallad vagnskadegaranti. Denna garanti gäller oftast under tre år och denna garanti täcker helt enkelt yttre skador på bilen. Med andra ord kan det räcka att teckna en halvförsäkring så länge vagnskadegarantin gäller. Var dock noggrann med utgångsdatumet på denna garanti och se till att teckna en helförsäkring så fort den löpt ut. Köper du en begagnad bil bör du teckna en helförsäkring direkt.

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 företag
Svedea
svedea company min e1495630050883 9e90f7c8bc3e322425ae1a434ac3c0d3 - Svedea

9 av 10 rekommenderar oss

Billigare bilförsäkring för dig som bor i villa

Läs mer om Svedea
Moderna
mordena company - Moderna

Topprankade försäkringsprodukter

Få upp till 20% rabatt

Läs mer om Moderna:
Länsförsäkringar
lansforsakringar company e1495630272676 2231e65ce4fcfcafac13ad63a6852677 - Länsförsäkringar

Ingår allriskskydd

Vi försäkrar var tredje personbil i Sverige

Läs mer om Länsförsäkringar