Trafikförsäkring

taxi 1209542 1280 min e1495875245931 - Trafikförsäkring

Enligt lag måste alla trafikanter ha minst en trafikförsäkring när de vistas på vägarna. Det är enbart när fordonet är avställt som en trafikförsäkring inte är obligatorisk. Detta eftersom du ändå inte får köra ett avställt fordon i trafik. När du sedan väljer att ställa på din bil eller din MC igen måste du teckna en trafikförsäkring omedelbart.

Men hur fungerar egentligen en trafikförsäkring? Och varför är det så viktigt att ha den? Vad händer om man kör sin bil utan en trafikförsäkring? Dessa frågor ska vi titta närmare på i denna artikel.

Vad täcker en trafikförsäkring

Vi börjar med att titta på vad en trafikförsäkring faktiskt täcker. En trafikförsäkring ger ersättning vid följande situationer:

  • Alla personskador på både förare och övriga medtrafikanter i samband med en olycka. Försäkringen täcker även skador på inblandade trafikanters fordon.
  • Alla egendomsskador som uppstått i samband med olyckan. Det kan till exempel röra sig om lyktstolpar, skadade staket eller annan privat egendom.

Dyr räkning utan trafikförsäkring

Som du kanske redan listat ut så skyddar inte en trafikförsäkring de skador som uppstår på din egen bil. Detta under förutsättning att du varit ansvarig för olyckan. Skulle någon annan istället kollidera med dig, täcks dina och din bils skador av den ansvariges trafikförsäkring. Därmed kan din räkning bli mycket dyr om du är ansvarig för en olycka och står utan trafikförsäkring.

Dessutom ersätts du inte om din bil skulle utsättas för en brand, bli stulen eller om den på annat vis blir skadad, även om du har en trafikförsäkring. Vill du skydda dig mot dessa risker måste du teckna en halv- eller helförsäkring.

Därför finns trafikförsäkringen

Trafikförsäkringen finns främst utav två anledningar:

  1. Dels har alla människor som vistas aktivt i trafiken rätt till ersättning om något skulle hända dem. Skulle inte trafikförsäkringen finnas måste alla trafikanter själva betala för skador och sjukvård. Med andra ord skulle många fler bli skuldsatta vilket såklart är något man vill undvika.
  2. Den andra anledningen är eftersom det alltid är den som är ansvarig för en olycka som måste stå för eventuella skador. Med andra ord är det du som orsakat olyckan som betalar för skador på andra fordon och övrig egendom. Tanken är helt enkelt att alla ska täckas av en grundläggande försäkring.

Om du kör utan trafikförsäkring

Skulle det vara så att du kör din bil utan en trafikförsäkring kommer detta omedelbart rapporteras till Trafikförsäkringsföreningen. Då kommer du behöva betala en så kallad trafikförsäkringsavgift istället. Denna avgift är knappast billig, faktum är att den kan ligga på omkring 100 kr/dag! Detta blir alltså 3 000 kr varje månad som du kör oförsäkrat.

Därför bör du alltid se till att teckna en trafikförsäkring redan samma dag som du köper din bil. På så sätt kan du undvika onödiga avgifter och dessutom eliminerar du risken att få betala för andras skador.

Att tänka på vid trafikförsäkring

  • Tänk på att teckna en trafikförsäkring redan samma dag som du köper din bil. Detta eftersom att du förmodligen kommer att köra dem hem.
  • Om du planerar att sälja en avställd bil bör du teckna en trafikförsäkring redan innan den första köparen kommer. Anledningen till detta är eftersom att köparen ska få möjlighet att provköra bilen.
  • Under en avställningsperiod behövs ingen trafikförsäkring. Glöm bara inte bort att teckna en när du ska ta bilen i trafik igen.

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 företag
Svedea
svedea company min e1495630050883 9e90f7c8bc3e322425ae1a434ac3c0d3 - Svedea

9 av 10 rekommenderar oss

Billigare bilförsäkring för dig som bor i villa

Läs mer om Svedea
Moderna
mordena company - Moderna

Topprankade försäkringsprodukter

Få upp till 20% rabatt

Läs mer om Moderna:
Länsförsäkringar
lansforsakringar company e1495630272676 2231e65ce4fcfcafac13ad63a6852677 - Länsförsäkringar

Ingår allriskskydd

Vi försäkrar var tredje personbil i Sverige

Läs mer om Länsförsäkringar