Vanliga frågor

question mark 2123967 640 min e1495654343704 - Vanliga frågor

Om det är allra första gången du ska teckna en bilförsäkring kanske du har en del frågor. Vi förstår det och det därför vi finns här för dig. På denna sida har vi samlat de allra vanligaste frågorna när det kommer till just bilförsäkringar. Vi hoppas att du snabbt ska hitta de svar du söker så att du kan ge dig av i jakten på billiga bilförsäkringar!

Hur hittar jag billiga bilförsäkringar?

Det bästa du kan göra för att hitta billiga bilförsäkringar är att jämföra olika villkor och priser. Just detta kan vi på Dinbilförsäkring.se hjälpa dig med. Ta en titt på vår topplista som finns på startsidan och jämför vad de olika försäkringsbolagen har att erbjuda. Vi vill göra det enkelt för dig att hitta det du söker!

Måste man ha en bilförsäkring?

Ja, det måste du, under förutsättning att bilen används i trafik. Den grundläggande bilförsäkringen som alla bilister måste ha enligt lag kallas för trafikförsäkring. Kör du bilen utan denna försäkring kommer du istället att få betala en dyr trafikförsäkringsavgift varje dag.

När det gäller halv- och helförsäkringar så är dessa inte ett måste. Dock rekommenderar vi att du tecknar någon av dem för att undvika eventuella ekonomiska katastrofer i samband med olyckor.

Hur hög är trafikförsäkringsavgiften?

I dagsläget ligger trafikförsäkringsavgiften för en vanlig personbil på ungefär 115 kr/dag. Detta blir alltså över 3 000 kr varje månad! Som du säkert förstår så är det mycket mer ekonomiskt att teckna en trafikförsäkring omgående.

Måste bilen vara försäkrad även om den är avställd?

Nej, en avställd bil behöver inte vara försäkrad eftersom den ändå inte får användas i trafik. Är det dock en dyrare bil som du väljer att ställa av kan en avställningsförsäkring vara en god ide. Med en sådan skyddas nämligen din avställda bil mot bland annat inbrott, brand och skadegörelse.

Är det stor skillnad mellan en halv- och en helförsäkring?

En halvförsäkring ger ett bra skydd mot en mängd situationer som kan hända en bilägare. Dock ger den inte ersättning för vagnskador, det vill säga skador på den egna bilen, vilket en helförsäkring gör. Detta är alltså den största skillnaden mellan en halv- och en helförsäkring. Många väljer att teckna en helförsäkring för att slippa betala för dyra reparationskostnader.

När bör man satsa på en helförsäkring?

En helförsäkring är det bästa alternativet om man är rädd om sin bil. Dock kan en halvförsäkring räcka för lite äldre, begagnade bilar medan en helförsäkring nästan är ett måste för nya, dyrare bilmodeller.

När du köper en ny bil ingår dock oftast en vagnskadegaranti under de tre första åren. Därmed räcker det med att du tecknar en halvförsäkring de tre första åren och därefter byter till en helförsäkring.

Vad är en vagnskadegaranti?

En vagnskadegaranti fungerar precis som en vagnskadeförsäkring. Den ger helt enkelt ersättning för de vagnskador som din bil utsatts för. Dock gäller denna garanti endast under 3 år.

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 företag
Svedea
svedea company min e1495630050883 9e90f7c8bc3e322425ae1a434ac3c0d3 - Svedea

9 av 10 rekommenderar oss

Billigare bilförsäkring för dig som bor i villa

Läs mer om Svedea
Moderna
mordena company - Moderna

Topprankade försäkringsprodukter

Få upp till 20% rabatt

Läs mer om Moderna:
Länsförsäkringar
lansforsakringar company e1495630272676 2231e65ce4fcfcafac13ad63a6852677 - Länsförsäkringar

Ingår allriskskydd

Vi försäkrar var tredje personbil i Sverige

Läs mer om Länsförsäkringar